Whiskyresan 2013

Speyside och österut, söndag 21/4

Inför denna resa så möts 4 av 6 personer upp på T-centralen för en tur med tåget upp till Arlanda där vi träffas alla 6.

Vi lottar om årets kördagar, Owe och Dalan är undantagna.

En kaffe och macka senare så får vi småspringa till gaten, något som visar sig att det får vi göra senare på resan hem med!

Denna gång så tar vi flyget över med Norwegian då SAS ändrat sin flygtid, men fördelen med Norwegian är att vi landar redan 09.20 i Edinburgh. Vi hade lite otur med biluthyrningen men det löstes de sista dagarna innan resan, vi hämtar ut en VW transporter hos Arnold Clark som var mkt tillmötesgående, vi ställer in GPS:en upp mot Perth. Det har knappt gått 20 minuter innan MR Stone börjar att höja rösten om att en bilwhisky saknas och att strupen är torr. Efter att ha kört lite vilse i och runt Kinross så hittar vi fram till en Burger King och äter lite lunch innan vi köper en bilwhisky, det blev en Glenlivet 15år och några påsar chips. 10 miles innan Pitlochry så är whiskyn slut, det tog inte 45 minuter ens, vilket gör att vi kör in till byn med samma namn och stannar till i butiken Drink monger och köper en Glenfarclas 15år. Pratet bak i bilen och ljudet har tilltagit rejält efter stoppet!

Vi missar att se Speyside och Balmenach, det tar jag på mig.

Jag glömde totalt bort dessa 2 destillerier, men dom finns kvar!

Men vi tittar in på Imperial eller vad som finns kvar av det, stora delar av byggnaderna är rivna och resten kommer snart att rivas helt. Vi tittar på byggnaderna som står kvar och tar lite foton.

Det kommer dock att uppstå igen på samma plats om något år.

Vi styr sedan bort till Benrinnes och tittar lite, vidare bort till grannen Glenallachie och tittar. Det ligger vackert med en litenvacker damm som tar emot besökare. Vi stannar sedan till vid Aberlour och inhandlar en tredje whisky, en Aberlour 16 år.

Nästan alla köper var sin flaska whisky av någon sort i denna butik innan vi svänger upp vid Cragellachie och vidare bort mot Dufftown. När vi kommer fram till byn så svänger vi in vid Glenfiddich och tittar in i butiken som för dagen är full med besökare, att tappa sin egen flaska 15årig kostar 69.99£.  Sedan åker vi ytterligare några hundra meter innan vi stannar till vid Dufftownshopen och provsmakar några sorter innan en flaska Astar köps in. Efter det så styr vi upp mot Elgin och vårt boende på denna resa, Premier Inn vid Linkwood Lodge. Vi checkar in på våra rum och vilar lite.

Vi går sedan in mot stadens centrum för att äta en bit mat, det slutar att vi hamnar på ett Indiskt ställe. Fredrik börjar ta igen vad han missat i bilen J, tur att ingen förstår svenska!

Förrätten är god och stark. Sten och Fredrik verkar gilla förrätten, då de äter med sked av vad som finns kvar i skålarna. Mango chutney och Raita verkar vara favoriterna. Fredrik kör med dubbel dip med allt som finns runt honom. Gott och starkt!

Sjukt mätta så rör vi oss, nu till en pub för en GT. Sedan rullar vi hemåt mot hotellet i blåsten och kylan, mätta och trötta stupar vi i säng vid 22 tiden.

 

Måndag 22/4

Morgonen börjar med en god skotsk frukost, korv, ägg, bönor mm. Mattias, dagens förare känner sig lite sliten var på Fredrik ställer upp och kör ner till Glenfarclas för dagen första tur klockan 10.00. Vi har valt en Connoisseur's Tour & Tasting.

När vi kommer fram så möts vi upp av personalen i butiken innan vår guide för dagen Ian MacWilliam dyker upp. Han tar oss på en rundtur i destilleriet. Dom jobbar 24/7 med att få fram så mycket råsprit dom kan, förnuvarande produceras det ca 3,2 miljoner liter om året. Ca 50.00 fat lagras på området i så kallade Dunnage lagerhus. Ca 1/3 del av allt som görs hamnar i blended. Vi går ut till lagerhus nummer 1, och får veta mycket om deras lagring och fat val. Ett Sherry hogshead fat kostar ca 700£ och ett Bourbon fat ca 145£. Vi får sedan lukta ur ett fat från 1965, det doftar mycket gott. Vi får fota allt vi vill och inget är hemligt. Vi går sedan in för vår provning, när vi kommer in på rummet står allt uppdukat och klart. Vi får denna dag prova: New spirit, Plain bourbon 10 år, sherry 10 år, 105 cask strenght, Glenfarclas 15 år, Glenfarclas 30 år. Vi tycker alla om denna sherry whisky som kommer från detta destilleri. Som avslutning får vi prova på en Family cask från 1962, den är otroligt fräsch efter 49 år på fat. Smakar päron, toffee och en härligt torr avslutning.

Den kostar idag 709£ på destilleriet!                                     

Här gör vi för dagen inga köp men alla tycker att 15 åringen är mycket bra, kanske bättre än 30 åringen.

En mycket bra provning, och vi tackar Ian för dagen. En mycket fin dag med sol och vind som tilltar lite.

 

Vi åker sedan ner till Cragganmore för dagen andra provning.

Här möts vi upp av Irene som tar oss på en runda i detta lilla destilleri, både kul och informativt. Dom gör 70 000 liter i veckan och ca 2 miljoner om året. En ganska ovanlig sak med deras pannor är att dom är platta upptill, om det beror på om pannorna var för stora eller taket lite för lågt låter vi vara osagt. Här lagras det ungefär 5 000 fat i sina 3 lagerhus och bara på begagnade bourbon fat. Vi får gå in till ett som det ser ut mkt gammalt rum för provningen, där det står uppdukat för oss.

Vi får vara med om att prova, 21 åringen, distiller edition, och en cask strenght. Lagrad på ett sherryfat från 1986. En som alla ville ha en flaska ifrån, men som tyvärr var omöjligt. Totalt blev det 7 stycken olika sorter vi provar. Vi tackade Irene för denna tur runt på det lilla destilleriet. Här nämns inget om skämt om en äldre kvinna på parkeringen, Punkt!

När vi är på väg upp till den stora vägen så får vår chaufför sitt tredje kärringstopp för dagen vilket jubel i bilen!

Vi styr upp mot Glenlivet för en liten titt och en lunch, men vi kör lite vilse igen då koordinaterna inte riktigt stämmer i GPS:en. Till slut så hittar vi upp dit, och vid infarten så får Mattias får sitt 5:e stopp vilket leder till än mer ljud i bilen. Lite bakad potatis med tonfisk och annat får duga. Vi får provar 12 åringen och köper en likadan som bilwhisky. Nu styr vi bort mot Tamnavulin som inte är öppet för allmänheten. Lite fotografering av byggnaderna och så är vi på väg igen bort mot Braeval, men som vanligt under denna resa så stämmer det inte riktigt för GPS:en så vi hamnar vid butiken The Whiskey Castle istället.

 

Här träffar vi Mike Drury som tar oss på en lite provningar i butiken och vi får ett par visdomsord om kvinnor, whisky och livet i stort. En mycket underhållande man som kan sin sak, och gärna säger det han tycker. Bla annat att Macallan har stora problem nu med sina fat val, och att det kommer att ta ca 10 år till innan dom är tillbaka på rätt spår igen. Många skratt blir det under den tid vi provar whisky i butiken, sammanlagt så provar vi 5 olika sorter. Vi köper en hel del godsaker från hans hyllor.

En butik som vi kommer att komma tillbaka till definitivt.

Nöjda och glada så lämnar vi butiken med lite information om hur vi hittar till Braeval. Vi tar som vanligt lite foton och sedan så styr vi upp mot Macallan. Det är nu stängt för dagen men denna gång så går vi bort mot Easter Elchies House och tar lite foton och sträcker på benen, skönt när solen tittar fram.    Det är lite lugnare med bilwhiskyn idag, och det finns en hel del kvar till Mattias senare. Stone, Fredde och Dalan är ganska lugna idag, men kvällen är inte slut än…

Det blir middag på den lilla krogen bredvid, ett par öl och några skämt senare så är vi mätta och nöjda med dagen.

Dags att krypa till kojs för kvällen!

 

Tisdag 23/4

Vi lämnar Elgin och styr bort mot Dallas Dhu för att titta lite och se vad dom har på hyllorna, flaskor från 1982 för 155£.

Vi provar 3 stycken sorter och pratar lite om destilleriet, som det hörts rykten om att det skall starta upp igen pga. den stora efterfrågan som nu råder på whisky. Efter det så styr vi bort mot Benromach för ett besök, dom gör lite drygt 1000 liter vi veckan och ca 130 000 liter om året. Namnet kommer från en lite kulle ett par km härifrån, så liten att den knappt syns.

Vi får prova 4 olika sorters whisky, vi pratar om att dom är det minsta destilleriet i Speyside och att vi senare skall besöka ägarnas butik i Elgin. ( Gordon & Macphail)

Vi styr bort mot Miltonduff och tittar lite och tar lite foton. Ballantines verkar har sitt kontor här. Nu åker vi till Elgin och Gordon & Macphails butik, här blir det bara en flaska som köps. Alla verka tycka att dom är mycket dyra!

Nu åker vi bort mot dagens visning på Glenothes, men innan det så måste vi äta lunch, magarna kurrar. Det mesta verkar vara stängt i byn men vi hittar fram till ett hotell som har öppet, East bank Hotell.

Vi gå in och beställer snabbt en hamburgare då vi har brådis.

Ut kommer kockan och hälsar på oss, kan inta vara många som äter på det här stället..

Hamburgaren som kommer ut ser ut som om den legat i pannan lika länge som värdinnan är gammal. Överstekt med lök och bröd samt pommes till. Många skratt blir det när vi hör att stället rankas som ett av de bättre, högre än vissa hotell i närheten enligt personalen vill säga. Dom bjuder på choklad och en kaka till kaffet. Maten är bland det dyrare vi ätit hittills….men ingen dör!

 

På Glenrothes vajar den Svenska flaggan i vinden när vi svänger in och parkerar. Vi möts upp av Eric som konstaterar att vi är precis i tid när han tittar på sin klocka. Eric visar oss runt på destilleriet, genom kvarnen, mäsktunnor och allt. Dom åter använder mycket av den värme som blir vid tillverkningen, allt för att spara på energin. Och kylvattnet som används släpps åter ner i bäcken och tas om hand av grannen Glen Spey och används åter igen på samma sätt. Till slut kommer vi fram till pannorna eller katedralen som det kallas. Väldigt pampigt uppbyggt där vi får se allt. Därefter så går vi upp till tunnbinderiet där dom renoverar sina tunnor innan användningen. Dom byter ut stavar, lock, borrar nytt hål och prov trycker. Varje kille renoverar i snitt 20-23 tunnor per dag och får betalt per tunna så som det alltid gjorts i sekler. Dom lagrar ungefär 40 000 fat på plats och 90% av allt sprit lagras i Spanska sherryfat. 5,4 miljoner liter om året tillverkas och ca 2 % hamnar som singel malt, resten går till the famous grouse och Cutty Sark mm. Efter detta så öppnar Eric dörrarna in till ett lager hus, där inne så får vi se ett fat med 17 år gammal whisky i, locken är utbytta mot glas så man kan se igenom och se den koppar röda får whiskyn får efter lång tids lagring. Men den är nog bara 12 år pga. att locken bytts ut mot glas. Väl där får vi prova att hälla upp whisky från ett fat i ett stort provarglas med en Valinch. (Ett koppar rör) Sedan kommer det stora provet, vi står framför 3 stycken fat i olika storlek och ursprung. Där vi skall gissa vilket fat som innehåller den äldsta whiskyn.      Ett fat är ett 1 st fill American sherry från 2005, ett fat är ett 1 st fill Spanisk sherry från 2006, det sista är ett second fill bourbon fat från 1978. Detta ser vi dock inte då texten är gömd bakom stora lock. Det visar sig vara ganska bra att vara chaufför idag då jag, Mr. Stone och Mattias valde, inte gissade rätt fat!

Resten till skamvrån.

Sedan så går vi in till rummet där provningen skall ske, vi får prova 4 olika sorter. Mycket skratt och god whisky som vanligt. Dom använder som sagt mest Spanska sherry fat till sin whisky vilket syns mkt väl på färgen i flaskorna. Den blev en trevlig pratstund som även Eric såg ut att tycka om.

Efter detta besök så åkte vi ner till Glenfarclas igen får lite inköp av glas, väl där så får vi prova 10 åringen.

 

Sedan for vi vidare upp till Dufftown whiskyshop igen, väl där så smakades det lite till och några flaskor slank ner i påsarna.

Sedan vidare bort till Cragellachie och Quaich bar för en sittstund i dessa sköna Chesterfield soffor. Vi njuter av vad som ståtar på deras hyllor, glasen vandrar mellan oss och whiskyn bedöms men smaklökarna kanske har haft bättre dagar. Vi pratar om dagens provningar och njuter av vad som just nu finns i glaset.

Mr. 3 flaskor och 3 stopp = Mr. 100 %, är lite på snusen, Det sa din morsa med när jag satte ….

Eftersom jag stressat på alla lite i 2 dagar så sitter vi kvar ett tag till och fyller på glasen igen. Vi försöker att hitta in till Glen Elgin men åter så ställer koordinaterna till det och vi hamnar inne hos Mannochmore/Glenlossie. Vi vänder tillbaka till Elgin och frågar ett par men dom har ingen aning. Vi styr ner mot Rothes igen,  vi hamnar så inne vid Longmorn och väl där ser vi en skorsten tvärs över åkrarna, vi styr bort dit och kör in på en liten väg. Det visar sig vara rätt väg och vi får se Glen Elgin, lite foton och tillbaka till Elgin igen och Premier Inn. Nu är det dags för mat!

 

Onsdag 24/4

Vi äter frukost på Linkwood Lodge, bönor, tomat, bacon, ägg och hashbrowns. Vi checkar ut från hotellet och rör oss bort mot Auchroisk. Men som vanligt tar det lite tid och vi ser Glentauchers på vägen. Lite hit och dit över diverse vägar och bondgårdar så kommer vi fram till destilleriet. Vi kör in på området och tar lite foton, vi styr sedan vidare bort mot Aultmore och John Dewars, denna gång kör vi runt destilleriet och tar lite foton. Helt tomt, ser inte en människa.

Lite småvägar och några backar senare så kommer vi ner till A96an som tar oss bort mot Buckie och Inchgower.

Nu ser vi Inchgower och vi svänger in på området, det ser tomt och ensligt ut där det ligger längs vägen mot Cullen. Vi styr vidare bort mot Portsoy och Glenglassaugh, det är väldigt lugnt med bilwhiskyn idag och fler röster hörs för att det är dags för en sådan NU!  Vi tittar in på Glenglassaugh och där får vi prova 2 olika sorter, ganska unga båda 2 men bra för sin ålder. Vi går runt lite på området och tar lite foton som vanligt, tar foton på pannorna och ser att i lagerhusen ligger faten i pallrack och inte i Dunnage hus med stampat jord golv.

Nu åker vi vidare mot Macduff/Glen Deveron, vi kör över Banff bridge och river deveron och sedan svänger vi ner till höger. Det ser ganska lugnt ut på området, vi tar lite foton som vi brukar göra. Lagerhusen träffades av tyskarna under 2:a världskriget som trodde att dom träffat ett ammunitionslager. Tyskarna blev glada liksom fisken kanske, när spriten rann ut i river deveron. Tillbaka över bron och köpa en bil whisky och lite chips samt vatten. Nu styr vi ner mot Glendronach. Men först får Mr. Stone ett motor stopp! Bilen Jublar..

Men vilken väg skall vi ta ner mot Glendronach?

Lite Queen i högtalarna och vi diggar som i Waynes World!

Vi kommer fram till Destilleriet rätt väg denna gång. Vi får prova 3 stycken olika sorter innan Dalan bestämmer sig för att tappa en egen flaska från 1993, en 19 åring med fina ben. Det köps fler flaskor här. Bla en Glendronach 12 år som bil whisky. Regnet tilltar när vi sätter oss i bilen och styr ner mot Aberdeen och Fettercairn. Fredde ”fisen” har en dålig mage denna dag, vilkens luft ofta måste vädras ut under vår färd. Alla rutor ned!!

Whisky, chips, lite choklad och inte minst AC/DC i stereon och alla tycker att livet just nu är toppen. Vi är 20 igen.

Vi åker på B974 och över Mount Cairn på ca 450 meters höjd.

Här måste vi ringa till Glencadam och säga att vi blir lite sena.

Det verka som om GPS:en har en vana att leda in oss på småvägar hela tiden under denna resa.

Toppen på berget rev jag ner men Mattias och Fredrik byggde upp den igen, den har aldrig varit högre än nu.

Det är branta backar nedför, ca 16 %.

Vi hittar fram till Fettercairn och tar lite foton som vanligt.

Nu snabbt vidare, vi kommer fram till Brechin men har svårt att hitta in till destilleriet. Men vi hittar en liten väg som heter smithbank rd och leder oss ner till Glencadam, via en fotbollsplan. Här möts vi upp av Davies som jobbat här i 22 år. Destilleriet är ganska litet men dom jobbar 24/7, totalt kan dom tillverka 1 500 000 liter om året. Ca 22 000 fat lagras på området i deras lagerhus. Strax över 100 000 liter om året hamnar som single malt.

Dom blandar sprit åt andra företag med, ca 4 000 000 liter om året. Allt för att dryga ut kassan med lite tillskott. Vi avslutar med en liten provning med 3 olika sorter, Dalan och Fredrik är på G idag och börjar prata om Polsk vodka, Coca cola, öl mm.

Här köps det någon flaska, sedan så styr vi ner mot St. Andrews.

Vi kommer ner till Sankt Andrews, parkerar bilen utanför klubbhuset på Jubilee Course. Vi går runt på Jubilee Course och Old Course och tittar samt tar lite foton. Här skulle jag vilja spela golf en dag, kanske fler av oss.

Klockan tickar på och vi försöker att hitta till Daftmill i Cupar men det går inte, då vi inte har en adress att gå på utan chansar lite. Vi kör på ner mot Edinburgh och vårt hotell.

Vi checkar in på Ten Hill Place och går sedan ut på staden och äter middag på ett pasta ställe. Där efter blir det ett besök på en rockbar och lite musik innan vi rundar av vid 03.30

 

Torsdag 25/4

Någon som egentligen skall köra bilen idag har lite svårt med att få ner frukosten denna dag och går upp igen på rummet och vilar lite. Vi checkar ut och beger oss till flygplatsen, efter lite omvägar så kommer vi fram.

Vi är ute i god tid tycker vi, men det visar sig att det är väldigt många som skall checka in när vi kommer. Men kaoset har bara börjat denna dag, till råga på allt så har dom ett nytt system som dom kör igång idag vilket gör att gå igenom säkerhetskollen tar extremt lång tid. Alla är irriterade över den tid det tar, speciellt när vissa går före i kön. När vi väl är igenom är det bara att springa till gaten, vi är inte sist men inte många är efter oss.

Ingen smakning eller något inköp blev det på flygplatsen denna gång tyvärr.

 

På denna resa gick det åt totalt 8 bilwhisky!

21/4

1, Glenlivet 15år

2, Glenfarclas 15 år

3, Aberlour 16 år

22/4

4, Glenlivet 12 år

23/4

5, Benromach 10 år

24/4

6, Glenmorangie 10 år

7, Glendronach 12 år

8, Balvenie (signature) 12 år

 

Säger stort tack till alla som körde och var med på resan och naturligtvis även de andra två som var med. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.