Whiskyresan 2011

Resa till Orkneyöarna maj 2011

Onsdag morgon 05.30 så träffades vi utanför Owes lgh för att ta en gemensam taxi upp till Arlanda. Vi checkade in och åt lite frukost medan vi väntade på att planet skulle lyfta mot Düsseldorf för vidare transport mot Edinburgh.

Vi landar på tid och hämtar ut våra väskor och går bort mot biluthyrningen.

Vi får ut en Opel Zafira denna gång och vi packar snabbt för att komma iväg, vi stannar till i Kinross för att äta lite snabbt på Burger King.

Vi får se om vi hinner upp till Clynelish innan de stänger destilleriet. Vi gör ett snabbt

förar byte innan Blair Atholl, för att ingen skall bli trött.  Vi insåg att vi inte skulle hinna upp till Clynelish i tid så vi stannar till vid Dalwhinnie och tar en lite titt, innan vi sätter fart norrut igen. Vi försöker hitta till Teaninich men hittar inte dit J så vi kör vidare till Clynelish/Brora. Det är stängt men vi går runt och tittar och tar lite foton. Vi åker vidare längs kusten upp mot Wick och Old Pulteny. Vi passerar ett antal stengärsgårdar och som vanligt massor med får, brant kustlinje, inga träd, på smala slingrande vägar. Old Pulteny dyker upp mitt i staden, vi tar oss en titt. Vi styr sedan vidare upp till Scrabster där vi skall bo för kvällen på Ferry Inn. Vi tar ett par öl och får i oss lite mat, skönt för magen. Dessutom är det överraskande fotboll på tv.

Vi sover gott efter en lång dag innan, lite frukost betala checkat ut och så åka 200 meter till incheckningen till färjan. 191£ för oss alla 4 med frukost.

 

Torsdag morgon 08.45 kastar färjan loss från kajen och vi sätter kurs mot Strommness på Orkney. Denna morgon blåser det lite, men Owe står fast.

Efter ett tag så ropar skepparen att det syns en val på styrbords sida, men tyvärr är det på för långt håll att fota. Men vi ser den hoppa flera gånger, vi kommer fram till Old Man Hoy. Vi kör av färjan och styr mot Kirkwall och Highland Park.

Vi har en bokad rundtur på HP så innan dess så rullar vi nedför backen bort mot grannen Scapa. Det står en skylt att dom inte tar emot besökare men vi kör in ändå, vi frågar några som jobbar där om vi får ta lite foton och det ör ok. Destilleriet ligger otroligt vackert vid den lilla viken, solen lyser på oss där vi går omkring. Just när vi är där så håller de på med att fylla fat med råsprit som läggs i fat från Jack Daniels.

Vi får smaka lite där vi står och små pratar med killarna som fyller faten.

Scapa tillverkar bara 9.000 liter i veckan och fyller ca 70 fat med råsprit.

Vi äter en snabb lunch i Kirkwall innan vi åker upp till HP för vår tour. Vi får gå runt i destilleriet och se produktionen. Efter det så går vi upp i ett spec. rum där vi får prova 12, 15, 18, 25, 30 och 40 åringen. Efter att provat dom lite äldre sorterna så smakade 12:an INTE bra, vi som tyckt att denna var en bra standard whisky. Så kan det gå!

Vi köper lite i shopen innan vi rör oss mot färjan igen för avfärd mot Scrabster.

Denna kväll skall vi bo i Golspie, det tar ca 2 timmar ner dit. Vi åker på smala vindlande vägar med branta stup som ersätt med mer sluttande ju längre ner vi kommer. Sluttningarna lyser med sin gula färg som kommer från Örttörne, ljungen är än så länge brun. Vi ser torvhedar och ljungmossar om vart annat, en hel del stenhus renoverings objekt! Längre ner mot Helmsdale så skiftar landskapet mot mer löv skog. Vi stannar till vid slottet Dunrobin, det största i norra Skottland med 189 rum bebott sedan 1400 talet. Vi kommer fram till vårt B&B Blair Mhor där vi bara ställer in våra väskor innan vi  sticker bort till Golspie Inn för att äta. Vi pratar med Mannen i huset innan vi kryper till kojs, trötta efter en minnes rik dag.

 

 

Fredag morgon så duschar vi, packar och äter frukost innan vi sätter fart mot Teaninich. Vi betalar 100£ för alla 4 med frukost, mkt bra. Denna gång har vi hjälp av Google att hitta dit, vi går runt lite och tar några foton. Vi gör sedan en lite avstickare mot Loch Ness och Urquhart Castle som byggdes på 1200 talet Av Edvard 1 av England. Vi styr sedan vidare mot Royal Brackla, tittar på omgivningarna innan vi åker bort mot Dallas Dhu. Vi tittar runt lite och tar lite foton samt köper lite i butiken.

Nästa stopp blir Benromach igen, där provar vi 4 olika sorter, sedan styr vi bort mot Glenburgie. Efter det så ser vi Glenspey, där vi tittar runt lite innan vårt stora besök denna dag. Glenrothes står som värd och har hissat den svenska flaggan till vår ära, mkt trevligt. Vi går en rundtur där vi får fota vad vi vill, och avslutar med en provning i Ambassadors rum, något som inte är vanligt. Hade vi kommit en annan dag så hade vi fått smaka ur några fat! Det blev en mkt trevlig provning med ett antal sorter.

Efter det så letar vi upp Linkwood innan vi rör oss ned mot Glenlossie och Mannochmore och ser hur det ser ut. Efter en hel del resande så känner vi oss ganska trötta och kör mot vårt boende i Cragellachie, och Stewart igen. Vi tar en liten promenad bort till Fiddichside och tar en öl och njuter av solen. Senare på kvällen sätter vi oss i quaich bar och börjar smaka av de godsaker som pryder de välfyllda hyllorna, innan vi fortsätter till Highlander Inn. Där provar vi ett par till innan det är sänggång. Vi hör att Tamdhu är till salu, och att Diageo vill köpa Ardmore för att kunna komma åt laphroaig. Vi får se vad som händer.. Ett annat rykte som vi hörde var att Glen Keith skall starta upp igen under 2013.

 

Lördag morgon börjar med en Scottish breakfast med ägg, tomater och korv mm.

Vi betalar 160£ för alla 4 med frukost, vi sticker bort mot Strathisla och kollar in butiken och pratar lite med dem som jobbar där. Vi åker vidare bort mot Ancnoc/knockdhu och tar lite foton. Vi ställer in GPS´en på Glendronach, vi åker genom mäktiga lövskogar innan vi kommer fram. Väl där får vi prova lite innan 2 av oss bestämmer oss för att köpa en Sherry lagrad 18 åring.

Efter detta besök så styr vi bort till Glen Garioch, vi kör runt lite i staden innan vi hittar ner till destilleriet. Där känner vi oss mkt välkomna, vi provar 2 olika sorter innan dom frågar om vi var med på Aflodals whisky provning i vintras, och det var vi. Därefter åker vi ned mot Ardmore och tittar lite hur det ligger. Nu är det hög tid att både vi och bilen får lite bränsle. Vi väljer bort Fettercairn och styr mot Royal Lochnagar, åker in och förbi slottet. Vi går in och tittar i den välfyllda butiken som Diageo tillhandahåller.

Det finns lite godis bla. en Bladnoch 23årig rare malts för 120£. Denna gång så smakar vi inget men vi luktar på en Lagavulin dest edit. Och minnen väcks till liv hos oss alla, med ett leende på munnen.  När en av oss går bort för att fota lite går brandlarmet igång, det visar sig att någon glömt maten på spisen!

Efter detta besök så styr vi ner mot Perth där vi skall bi denna natt. Vi åker på mkt smala vägar, över höga berg, djupa dalar. Ljungbeklädda berg och små bäckar som blir större ju längre ner vi kommer. Vi passerar en skidanläggning, och undrar hur dom kommer upp hit på dessa vägar utan dubbdäck. När vi närmar oss Perth så börjar det regna, det håller isig hela vägen ner. Vi kommer fram till vårt B&B och kollar in våra rum som ser mkt trevliga ut. Vi tar det sista som finns kvar i vår bilwhisky en Glenlivet 15år innan vi går ut och äter lite Indiskt.

 

Söndag morgon så äter vi en mäktig frukost innan vi betalar 136£ för oss 4.

Vi sätter kosan söderut mot Edinburgh och lämnar in vår hyrbil som har fungerat väldigt bra under denna resa.

 

Totalt har vi åkt 133 mil under denna resa.

 

Ett stort tack till våra chaufförer Owe och Åke, utan er skulle resan inte bli av!

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.