Whiskyresan 2008

Resan till Islay april 2008. 

Vi reste med Ryan air från Skavsta till Prestwick, och tog en taxi till vårat hotell där vi checkade in för natten.

Hotellet Best western, Ayr Racecourse, 2 Craigie Road visade sig vara årets bröllopshotel för 2007 och 2008, och var ett mkt trevligt hotell. Kan rekomenderas till alla som skall besöka Prestwick. 

Dagen efter så tog vi en taxi tidigt tillbaka till flygplatsen för att hämta våran hyrbil, en Opel kombi med plats för alla 5 och våra väskor. Baggageutrymmet var stort som ett vardagsrum.

Vi styrde bilen upp mot Glasgow som vi åkte igenom, och färden gick vidare upp förbi Loch Lommond och vidare upp genom bergen mot staden Oban. När vi passerade golfbanan Loch Lommond så blev man lite golf sugen!!!

Vi åkte sedan upp till staden Oban med sin romerska borg som finns kvar där den står uppe på berget och ser ut över hamnen. Vi besökte en liten whisky shop i hamnen och sedan in på destilleriet, vi gjorde ingen rundvandring men tittade lite i butike på vad de hade at erbjuda.

Därefter tog vi en liten lunch vid kajen, klassisk engelsk mat...Fish and chips med salt och vinäger. Riktigt gott!!Solen sken från en klar blå himmel när vi satt och åt, att livet kan vara så skönt!  

Sedan åkte vi ner mot Inveraray och vidare mot färjelägret Kennakraig, där vi skulle ta färjan över till Islay.

Vi får då reda på att färjan inte kommer att gå trots att värdret är fint och havet lugnt, vi kollar då om vi kan få tag i ett par rum i staden/byn Tarbert. Det visade sig att det var nästan omöjligt att hitta rum, men vi fick tag i ett par rum på ett minst sagt skabbigt hotell som tog hutlöst betalt denna dag för en natt, men vad gör man när utbudet i byn inte är så stort.

Vi åt en bit mat på hotell Viktoria senare på kvällen och testade av alla sorters whisky som de hade i baren i väntan på att kvällen skulle bli morgon.

Inte blev man gladare när man vaknar upp nästa morgon och råkar gå i en vattenpöl i korridoren i bara strumporna, när man skall se till att alla är vakna. Ett minne för livet, ett par glada skratt i korridoren och vi var igång igen på väg mot ön. 

Morgonen efter tog vi färjan från Kennacraig över till Port Askaig, det gungade rätt rejält och några i sällskapet blev lite vita i ansiktet och ville inte vara inne i värmen på färjan utan skulle stå ute och andas frisk luft!!!

Morgonens första besök blev på Caol Ila, det mest spontana besöket och var mkt trevligt när vi gick runt på destilleriet med ett smak prov i handen och blev guidade. Några köpte från butiken medans andra nöjde sig med att smaka..

Därefter åkte vi en liten bit norrut till Bunnahabhain, men de personerna vi träffade där var mkt upptagna så besöket blev inte så kul, och vi provade bara den 12 åriga, och deras Black bottle.  Läget destilleriet har är riktigt vackert, med Jura på andra sidan med sina kullar, "Paps"

Vi åkte sedan till Laphroaig med ett litet besök i butiken, där vi blev serverade ett par rejäla smak prover...

Vi tittade lite på vår "egen" del av marken men den bestod mest av vatten och kogödsel denna gång, sedan fick vår andel i form av en 5 cl flaska och ett certifikat.

Vi köpte några flaskor och sedan så styrde vi bort mot Lagavulin, där vi råkade träffa destilleri chefen och pratade med honom i 45 minuter. Mkt trevligt att han tog sig tid för våra frågor. Vi provsmakade deras 3 olika sorter som de hade där. Sedan åkte vi bort till Ardbeg och åt lunch, haggis med whisky sås och ris, samt någon köttstuvning under en smördeg samt några inhemska Islay öl.

Maten finns väl inte mkt att säga om, lite smaklöst och sönderkokt som det mesta i England.

Vi tog oss en rundtur på destilleriet och fick sedan som avslutning provsmaka bla. Lord of the Isles!!!!   En magisk avslutning på en mycket bra visning, det blev många leenden på oss i gruppen när denna whisky slogs runt i munnen innan den gled ner i strupen.

Detta blev det mest uppskattade besöket av oss alla, och Ardbeg är nog en liten favorit hos oss som var där. 

Sedan åkte vi upp till Byn Bowmore där vi hade bokat in oss på Bowmore hotell, mer för namnet än standarden på hotellet. Vi gick sedan ut på byn och åt riktigt gott på en indisk restaurang, vad annars!

Sedan gick vi vidare till Lochside hotell och deras smått osanolika utbud av whisky, där provades både en och annan whisky under kvällen. Vi kommer inte ihåg alla sorter som provades och det säger en del! 

Dagen efter så besökte vi Bowmore destilleri med en rundvandring och lite smakproving samt lite inköp i butiken. Därefter så åkte vi bort till nystartade Kilchoman och fick se hela anläggningen och lagringen av faten. Vi fick även smaka på en väldigt tidig Kilchoman något som uppskattades av oss alla.            Ett provrör med en ca 1 årig whisky fanns kvar ute i lagerhuset när vi kom dit och det fick vi prova, smaskens!!!

 

Därefter gjorde vi ett litet besök i butiken där vi fick prova rådestilatet, fy fasen vad det smakade illa....

Efter detta besök så tog vi oss ner till Bruichladdich och kollade in butiken med några smak prov. En ganska mysig butik där de har kvar det "gamla" och många olika flaskor att välja på.

 

Där efter tog vi oss bort till Port Askaigh där färjan skulle ta oss tillbaka till fastlandet, det gungade rätt rejält på vägen tillbaka till Kennacraig. Vi hade fått reda på dagen innan att en lastbil med Lagavulin skulle tas med på resan till fastlandet, när vi sedan stod uppe på däck och tittade ner så var den där. Om man bara hade en borr och en egen tunna var det nog en del av oss som tänkte. Vi åkte sedan tillbaka upp till byn Inveraray där vi bodde på ett mycket trevligt hotell, The Argyll Hotel. Vi åt gott och senare på kvällen när vi satt i baren och pratade om vad vi sett så kommer det fram en inte helt nykter man som borde ha gjort ett par besök hos tandläkaren och frågade var vi kommer ifrån, han frågade nog 4-5 gånger men det var ingen som förstod vad han frågade. Denne man skulle man inte vilja möta på en trång mörk gata.

När vi svarade Sverige så blev vi alla snabbt vänner och höjda upp i skyn för Henrik Larson is the f*****g king. Ett par timmar senare så sov vi som stockar i våra sköna sängar.

 Dagen efter så styrde vi ner mot Glasgow och vidare mot Prestwick igen för att lämna in bilen och ta planet hem igen, en på det hela mkt lyckad resa med god dryck, ok mat, och okey hotell med vissa undantag..

Vi hade kanske inte det bästa vädret under denna resa men en hel del sol, regn och blåst som gjorde resan till ett rent nöje..

Men framför allt en massa roliga minnen och upplevelser som man tar med sig och kommer att prata om i åratal.

Sammanlagt så provade vi ungefär ca 60-65 olika sorters whisky under denna resa.

 

Vid denna resa till Islay  våren 2008 var vi 5 personer som gjorde denna resa, Owe Gatenheim, Åke Andersson, Jonas Olsson, Fredrik Johansson och Johan Pettersson.

Tack Åke för att du körde bilen!

Dessa whisky provades under resan 2008.
Flygplatsen Skavsta
Highland Park 12
Laphroaigh 10
Famuse grouse Dark
 
Staden Oban
Tobermory (från egen tunna)
Peatmonster (Caol ila+Ardmore)
Ancnoc 10
 
Byn Inverraray
Edradour
Bruichladdich Infinity
Macallan sherry 10
Signatory 1990 “Dalmore”
 
Hotell Viktoria i Tarbert
Tobermory 10
Bowmore 12
Talisker 10
Jura 10
Dahlwinnie 15
 
Destilleri Caol Ila
Caol Ila 12
Caol Ila 18
Caol Ila cask strength
Caol Ila “Festival”
 
Destilleri Bunnahabhain
Bunnahabhain 12
Bunnahabhain “Black bottle”
 
Destilleri Lagavulin
Lagavulin 16
Lagavulin 12
Lagavulin double matured
 
Destilleri Laphroaigh
Laphoraigh 15
Laphoraigh Cask strength
Laphoraigh Quarter Cask
 
Destilleri Ardbeg
Ardbeg Almost there
Ardbeg Airigh nam beist
Ardbeg Lord of the Isles
 
Lochside Hotell
 
Port Ellen 24
Port Ellen 22
Glenfiddich Solera 15
Bowmore Dusk
Bowmore Dawn
Bowmore Darkest
Sprinbank 10
+ ett antal som vi glömt, av någon konstig anledning
 
Destilleri Bowmore
Bowmore Legend
Bowmore Mariner
Bowmore 12
 
Destilleri Kilochman
Destilat
+ något från ett provrör, troligen 6 mån-1år
 
Destilleri Bruicladdich
Bruichladdich 3D3
Bruichladdich Rocks
Bruichladdich Full Strenght
 
Hamnen i Port Askaig
Bruichladdich Yellow Submarine
 
Argyll Hotell i Inverraray
Glen Goyne 10
Dalmore 12
Auchentoschan 10
Oban 14
Aberlour
Cragganmore
The Macallan 10
Tamdhu 12
 
Flygplatsen i Prestwick
Glenfiddich Cask strength
Glenfiddich Destiller Edition
Balvenie Doublewood 12
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.